چاشنی های آلس پایس
تجربه سفری نوستالژیک و لذت بخش به مناطق مختلف سرزمینمان ایران
طعمهای فیلادلفیا، مکزیکی، اسپانیایی، زاپاتا، میلانو ماسالا، ایتالیایی، فرانسوی و… ،
گوشمان پر است از اسامی بیگانه و طعمهای غریب و ناآشنا، از غرب و شرق دنیا و همواره فکر میکنیم که چیز دیگری است ولی شاید اگر در مطالعهای هر چند به اجمال در خصوص کشورمان ایران و ذخیره ارزشمند بومی و گیاهی و الگوی مصرف مواد غذایی که در طی هزاران سال شکل گرفته است را داشته باشیم؛ دیگر حاضر نشویم دُر گرانبها و سرمایه ارزشمند خود را دست کم بگیریم و قدر ندانیم و کلاهمان را به احترامش برنداریم.
خوب است بدانیم که سرزمین ایران کشور ممتاز و با رتبه بالا از نظر غنای گیاهی و تنوع زیستی بوده و دارای ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهانی است. مقدار گونههای گیاهی در ایران حدود ۸۰۰۰ گونه است که از نظر تنوع گونهها حداقل ۲ برابر کل قاره اروپاست.
از این ۸۰۰۰ گونه، بیش از ۲۳۰۰ گونه دارای خواص دارویی، معطر، ادویهای و یا مورد استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی هستند. خاستگاه اصلی بسیاری از این گونههای مهم مثل گل سرخ، زعفران، باریجه، آنغوزه و شیرین بیان ایران است. همچنین گیاهانی مثل زیره، آویشن شیرازی (زاتاریا) و زنجبیل ایرانی، شهرت جهانی دارند.
جالب است بدانید که نام دارو نیز از ریشه واژه دار به معنی درخت است و در زبان پهلوی به داروگ تغییر شکل یافته است. بنابراین واژه انگلیسی و فرانسه drug از همین واژه فارسی ساخته شده است. از طرفی شاهد غنای بسیار عظیمی در غذاهای سنتی و اصیل ایرانی میباشیم. در ایران بیش از ۲۰۰۰ نوع غذای سنتی و بومی وجود دارد که اکثر آنها را نمیتوان در طول سفر به ایران تجربه کرد. تنوع بسیار گسترده و عظیم غذای ایرانی که در طول هزاران سال شکل گرفته است، حتی فرهنگ غذایی کشورهای همسایه مثل ترکیه، عراق، افغانستان، آذربایجان، ارمنستان، ترکمنستان و تاجیکستان را نیز تحت الشعاع قرار دادهاست.
این غذاها به دلیل ترکیب متنوع و متعادل از گروههای هرم غذایی که شامل ترکیبات گوشتی (پروتئین)، برنج، غلات و حبوبات (کربوهیدراتها)، سبزیجات و صیفیجات است منشا مواد معدنی، املاح، ویتامینها و آنتی اکسیدانها میباشند؛ الگو و جایگاه مناسبی در زمره غذاهای سلامت محور دارند.
الگوهای مناسب تغذیهای از طرفی تنوع گسترده خوراکهای محلی ریشه دار و اصیل سبب گردیده است که به عنوان مثال شهر رشت از سال ۲۰۱۵ به شبکه شهرهای خلاق جهان به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی توسط یونسکو ثبت جهانی گردد.
در همین راستا متخصصین شرکت دانش بنیان طعم و عطر ماگنولیا در یک بازه زمانی چندین ساله و قبل از تولید چاشنیها، ابتدا شهر به شهر و روستا به روستای کشور را بررسی و مطالعه نمودند و اطلاعات جامع و دقیقی شامل شناخت ذائقه محلی، الگوی مصرف غذایی، پیشینه تاریخی گیاهان و ادویهجات محلی کسب نمودند. بر اساس آن مدل و الگویی را برای فرمولاسیون چاشنیهای اصیل ایرانی طراحی و تدوین نمودند. بر اساس این دانش، چاشنیها طراحی و تولید گردید که علاوه بر آن خاطرهانگیز و نوستالژیک میباشد. همچنین از استانداردهای بالای سلامتی و بهداشتی نیز برخوردار میباشند و از ادویهجات و گیاهان بومی و اصیل مناطق مختلف در ترکیبات آنها استفاده گردیده و به نام همان مناطق نیز نامگذاری شده است. به همین دلیل چاشنیهایی مانند بلوچی، عشایری، بوشهری، کردی، لاری، شاندیزی، دزفولی، گیلکی، بندری و… تولید گردیدند. این چاشنیها طعم و عطر بی نظیر ادویهجات و سبزیجات محلی را در انواع رسپیها و منوهای غذایی به خصوص گوشت مرغ، ماهی و گوشت قرمزبه ارمغان میآورند و علاوه بر آن تنها ۳ دقیقه برای طبخ جوجه کباب ۳۰ دقیقه برای گوشت قرمز سبب ترد نمودن گوشت زمان لازم است.
از ویژگیهای منحصر به فرد چاشنیهای آلس پایس استفاده از ترکیبات صددرصد طبیعی، عدم استفاده از نگه دارنده و ترکیبات شیمیایی (حتی در حد گرم)، استفاده از رنگهای صددرصد طبیعی مثل پاپریکا، کلروفیل و کارامل و استفاده از عصارهها و روغنهای محلی و معطر گیاه است.
این چاشنیها در حال حاضر در یک تنوع ۱۴ عددی و در بسته بندیهای g 50، g 250، kg 1، kg 10و kg 20 تولید میگردد و با استقبال بینظیری در داخل و خارج از ایران مواجه گردیده است.
در حال حاضر تمامی فروشگاههای زنجیرهای مثل هایپراستار، هایپرمی، هایپر فامیلی، شهرمند، اتکا، رفاه و فروشگاههای سوپر پروتئینی در سراسر کشور موجود بوده و حتی به کشورهایی مانند استرلیا، استونی، ترکیه، عمان و عراق صادر گردیده است.
این چاشنیها مخصوص مارینید کردن گوشت مرغ، ماهی و گوشت قرمز طراحی و تولید گردیده است و هم برای جوجه کباب و کباب و هم برای طبخ مرغ، گوشت و ماهی در ماهیتابه کاربرد دارد همچنین علاوه بر اینها در طبخ غذاهایی مانند سبزیجات پخته و گریل شده، سیب زمینی، پاستا، ماکارونی، انواع کتلت، کوکو، سمبوسه، پیتزا، فلافل و انواع خوراک و خورشت نیز به عنوان چاشنی و طعم دهندهای بسیار لذیذ و دلپذیر کاردبرد دارد.